Van bijbaan naar vaste kracht, zo zorg je dat zij willen blijven

Van bijbaan naar vaste kracht, zo zorg je dat zij willen blijven

Van bijbaan naar vaste kracht, zo zorg je dat zij willen blijven

Nu veel studenten de laatste loodjes leggen om hun diploma binnen te hengelen, zijn er straks veel net afgestuurde die op de arbeidsmarkt op zoek gaan naar een nieuwe baan. Veel van deze studenten heeft naast hun studie een bijbaan waar ze mogelijk in willen doorgroeien na het afstuderen. Deze studenten zijn tegelijkertijd potentiële fulltime medewerkers die al weten hoe er te werk wordt gegaan binnen de organisatie. Het is jong talent met veel potentie om door te stromen naar andere functies binnen de organisatie. Maar hoe zorg je ervoor dat iemand met een bijbaan na het afstuderen blijft als fulltimer? In deze blog delen we een aantal tips met je. 

Met het toenemende arbeidstekort is het op lange termijn behouden van het huidige personeelsbestand een belangrijke missie geworden voor veel organisaties. Het behoud van medewerkers is erg lastig, in sommige branches is het verloop van medewerkers geschat op 60 tot 70 procent. De huidige generatie medewerkers stapt sneller op doordat ze veel opties hebben op de arbeidsmarkt en dat zal alleen maar blijven toenemen de komende jaren. De grote vraag is dus: Hoe behoud je jouw personeel? 

Wat wordt bedoeld met personeelsbehoud? 

Personeelsbehoud zijn de inspanningen die bedrijven leveren om huidig personeel te behouden en zodoende het personeelsverloop beperken. Er liggen grote kansen binnen de groep medewerkers die naast hun werk nog studeert en na het afronden van deze studie van plan is om fulltime te gaan werken. 

Maak mogelijkheden duidelijk

Het wordt nog niet vaak genoeg uitgesproken dat werkgevers tevreden zijn met hun werknemers. Daarnaast weten sommige medewerkers ook niet dat er de kansen liggen na het afstuderen om door te groeien binnen de huidige organisatie. Geef dus duidelijk aan dat je tevreden bent over een medewerker en dat er potentie in zit voor de toekomst om door te groeien. 

Zorg voor opleidings- en trainingsmogelijkheden

Jongeren en net afgestudeerde willen zich blijven ontwikkelen. Zorg ervoor dat binnen jouw organisatie deze mogelijkheden aanwezig zijn. Geeft ook goed aan dat er opties zijn binnen jouw organisatie om cursussen te volgen, door te groeien of een opleiding te volgen. Dit zijn voor jongeren aantrekkelijke factoren die zij meenemen in de keuze om ergens te blijven werken.

Zorg voor een positieve bedrijfscultuur

De jongere generatie werknemers focust steeds meer op een positieve bedrijfscultuur. Bedrijven met een goed imago doen het goed op de huidige arbeidsmarkt. Het zijn bedrijven die veel aandacht besteden aan hun werknemers. Denk bijvoorbeeld aan het stimuleren van vitaliteit van de werknemer, sociale evenementen organiseren en een ergonomische werkplek verzorgen.

Hybride werken

Na twee coronajaren thuis studeren en werken, is een groot deel van de net afgestudeerde op zoek naar een baan waar zowel thuis als op kantoor gewerkt kan worden. Wanneer het binnen jouw organisatie mogelijk is om thuis te werken en flexibel te zijn met uren, maak dit dan zeker mogelijk. 

Tot slot

Blijf goed communiceren over wat de medewerker ambieert na zijn afstuderen en doe een goed aanbod. Begin op tijd met dit gesprek, zo heeft de medewerker de komende maanden nog om over dit aanbod na te denken. 


Op zoek naar personeel?

Laat ons de werving verzorgen, hoeft u alleen nog de selectie te doen!

Deel via social media