Op lange termijn thuiswerken met kinderen, zo doe je dat!

Op lange termijn thuiswerken met kinderen, zo doe je dat!

Op lange termijn thuiswerken met kinderen, zo doe je dat!

Na twee coronajaren is het thuiswerken in veel gevallen van noodmaatregel naar vaste procedure is veranderd. Nederlanders die het kunnen, werken massaal thuis. Dit betekent dat kinderen tijdens dit werken soms ook thuis zijn terwijl jij aan het werk bent. Hoe pak je dit aan om op de lange termijn nog wel gefocust en efficiënt te blijven werken?

Creëer je eigen werkplek.

Hoe er in eerste instantie aan de keukentafel gewerkt werd, is het hoog tijd geworden om deze werkplek te vervangen door een eigen werkplek waar je in alle rust kan werken. Wanneer je voldoende ruimte in huis hebt, probeer een kamer als werkkamer in te richten. Mocht er minder ruimte tot beschikking zijn, probeer dan een werkhoek in te richting die alleen gebruikt wordt als werkplek.

Probeer je extra tijd goed te benutten.

Nu je geen tijd meer kwijt bent aan woon-verkeer heb je elke dag wat extra tijd over. Maak hier handig gebruik van. Doordat je minder haastige momenten hebt met de kinderen klaar maken voor school kunnen zij iets langer doorslapen zodat jij het eerste half uur in alle rust kan werken en je klaar kan maken voor de dag.

Houd je vaste kantoortijden aan.

Veel werknemers zijn geneigd langer door te werken en hebben het gevoel dat het werk hierdoor nooit ophoudt. Een goede balans tussen werk en privé is essentieel. Maak van je middagpauze daarom ook een moment waar je niet met werk bezig bent. Lunchen achter je bureau geeft minder rust, lunch daarom in een andere ruimte dan waar je werkt.

Maak een familieschema

Ideaal gezien zou dit schema bestaan uit de gehele dag, plan werkuren, pauzes en vrije tijd erin mee. Je kan hierbij overzichtelijk werk afstemmen met de routines van de kinderen. Probeer bijvoorbeeld meetings in te plannen op te momenten dat de kinderen slapen of naar school zijn.

Communiceer goed met je werkgever

Er kunnen dingen anders gaan dan gepland wanneer er kinderen in huis zijn. Goede communicatie en afspraken met je werkgever kunnen de spanning over negatieve gevolgen van deze onverwachte dingen wegnemen. Het kan natuurlijk dat uw kind een meeting onderbreekt of wanneer er afspraken verplaatst moeten worden omdat uw kind ziek thuis is van school. Probeer wel transparant te zijn met collega’s en de werkgever zodat iedereen weet wat er verwacht kan worden.

Probeer af te wisselen met je partner

Wanneer zowel jij als je partner thuiswerken, kan het handig zijn om tijd met de kinderen af te wisselen. Terwijl de ene ouder zich focust op werk kan de andere focussen op de kinderen. Zo kan je allebei geconcentreerd werken en krijgen de kinderen voldoende aandacht.

Tot slot.

Thuiswerken met kinderen blijft een uitdaging. De blijvende verandering van kantoor naar thuiswerken legt een behoorlijk beroep op je flexibiliteit. Probeer daarom niet te veel druk op jezelf te leggen, beter gedaan van perfect. Naarmate de tijd verstrijkt zullen er vanzelf manieren komen die voor jouw gezin goed werken zodat iedereen binnen het gezin uiteindelijk zijn draai gevonden heeft met deze manier van werken.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ja, ik wil elke week interessante tips en nieuws over werk en solliciteren!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel via social media