Welke stappen moet jij doorlopen om jouw promotie binnen te halen?

Welke stappen moet jij doorlopen om jouw promotie binnen te halen?

Welke stappen moet jij doorlopen om jouw promotie binnen te halen?

Ben jij uit op carrière maken en wil jij dus graag promotie maken? Dan is dat niet altijd zo makkelijk als het klinkt. Promotie maken gaat verder dan factoren zoals inzet, collegialiteit  en overuren werken. Het is belangrijk dat jij overtuigd bent dat jij het verdient om door te groeien en meer salaris hoort te verdienen. Zelfs wanneer deze overtuiging aanwezig zijn, blijft het een grote stap om daadwerkelijk om promotie te vragen. Daarom hebben wij een aantal stappen hoe jij die gewenste promotie binnen kan halen. 

Waar liggen promotiekansen?

Voorafgaand is het goed om je af te vragen waar promotiekansen liggen en hier op in te spelen. Als jij van plan bent carrière te maken en het bedrijf waar jij werkzaam bent weinig doorgroeimogelijkheden biedt, is het beter om grondig op zoek te gaan naar bedrijven die dit wel bieden. 

Durf om promotie te vragen.

Het leveren van hard werk is vaak niet genoeg om promotie te krijgen. Jouw harde werk kan bij de directie onopgemerkt blijven en mede hierom zullen zij niet uit zichzelf een promotie aanbieden. Durf daarom aan te geven dat jij vind dat jij een promotie verdient en geef ook duidelijk aan waarom jij dit vind. 

Zorg voor consistentie in jouw werkprestaties. 

Wanneer er grote verschillen zitten in de kwaliteit van jouw werkprestaties kan je aannemen dat de directie dit opmerkt. Ze zullen blij met jou zijn op momenten van topprestaties maar in mindere tijden zullen ze dit sneller opmerken omdat het verschil groot is. Ze zullen in deze mindere tijden dus ook sneller ontevreden zijn. Probeer daarom een consistentie in prestaties vast te houden. Wanneer een langere periode van topprestaties duidelijk zichtbaar is voor de directie, zal dit sneller leiden tot promoties. 

Communiceer direct en duidelijk. 

Directe en duidelijke communicatie zijn belangrijk in duidelijk maken wat collega’s aan jou hebben. Je hoeft het niet altijd met al je collega’s eens te zijn en je hoeft niet altijd die te lieve collega te zijn. Zorg dat je altijd beleefd blijft en nakomt wat je zegt. Dit zorgt ervoor dat je opvalt en duidelijk maakt aan je collega’s waar jij voor staat en dat ze op jou kunnen bouwen. 

Betrek je leidinggevende. 

Je kan zelf al een heel hoop plannen hebben gemaakt wat betreft doorgroeien binnen een bedrijf maar als jouw leidinggevende hier niet van op de hoogte is, is er weinig kans dat deze plannen snel in werkelijkheid veranderen. Betrek daarom jouw leidinggevende bij jouw ideeën. Hij kan meedenken wat bij jou past, wat de mogelijkheden zijn en helpen binnen dit doorgroeiproces. 

Plan een goed moment. 

Nadat duidelijk is waarom jij een promotie verdient is, is het tijd om een goed moment te plannen. Wanneer er net een gigantisch project mislukt is of wanneer het bedrijf waar jij werkt net een financiële tegenvaller heeft gehad is het niet slim om promotie te vragen. Kies daarom een goed moment uit, denk hierbij aan een goed functioneringsgesprek of na een succesvol gelopen project. Het is vooral belangrijk dat er genoeg tijd is zodat er naar jou geluisterd wordt. 

Tot slot

Het is duidelijk waarom jij die promotie verdient, je hebt jouw topkwaliteiten laten zien en hebt tot slot een goed moment gevonden om voor jouw promotie te gaan. Nu is het moment aangebroken om intern te solliciteren en jouw gewenste promotie binnen te halen. Zet hem op! 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ja, ik wil elke week interessante tips en nieuws over werk en solliciteren!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel via social media